24-05-2018

Windpark

In een recordtijd van nog geen vier jaar hebben burgers uit Nijmegen en omgeving Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd. Het windpark, met vier windmolens, levert sinds eind 2016 duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar. Windpark Nijmegen-Betuwe ligt op Nijmeegs grondgebied, langs de snelweg A15.

Stroomafname

Het Nijmeegse energiebedrijf Huismerk Energie neemt de elektriciteit van het windpark af. Wil je ook groene stroom uit windpark Nijmegen-Betuwe in je huis? Kijk dan hier.

Burgerinitiatief

Windpark Nijmegen-Betuwe is vrijwel volledig in handen van burgers, verenigd in coöperatie WindpowerNijmegen. Na een succesvolle wervingscampagne in 2015 hebben 1.013 coöperatieleden samen 2 miljoen euro bij elkaar gebracht om het park te realiseren. Ook PPM Oost, de investeringsmaatschappij van provincie Gelderland heeft financieel bijgedragen. Voor hun investering ontvangen de deelnemers een goed rendement en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de regio.

Investeren in windpark Nijmegen-Betuwe kan niet meer. Vraag naar en aanbod van Nijmeegse windaandelen is te vinden op de pagina Vraag en aanbod.

Onze molens

Aantal: 4
Type: Lagerwey L100-2.5 MW
Masthoogte: 99 meter
Hoogte inclusief wieken: 150 meter
Rotordiameter: 100 meter

Bouw

De bouw van het windpark is in april 2016 van start gegaan. In oktober waren de molens afgebouwd en kon het proefdraaien beginnen. In december 2016 heeft Lagerwey de molens officieel overgedragen aan windpark Nijmegen-Betuwe en de coöperatie WindpowerNijmegen. Het bouwproces hebben we tot in detail in beeld gebracht.

Organisatie

Voor de professionele ontwikkeling van het windpark is stichting Wiek-II verantwoordelijk. Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) en Izzy Projects spelen daarin een belangrijke rol. Wiek-II werkt nauw samen met coöperatie WindpowerNijmegen.

Download hier de gratis app om op de hoogte te blijven van de resultaten van het windpark.

Meer weten? Zie de pagina met vragen & antwoorden of bekijk de voorbereiding.

Zonnepark de Grift

De vier molens van windpark Nijmegen-Betuwe krijgen gezelschap. Onder de windmolens verschijnt binnenkort (verwachting eerste helft van 2020) Zonnepark de Grift met ca. 13.000 zonnepanelen. Genoeg om 1.245 huishoudens per jaar van duurzame energie te voorzien. Zonnepark de Grift wordt, net als het windpark, eigendom van burgers. Iedereen uit Nijmegen en omgeving kan, door  donateur te worden van coöperatie WindpowerNijmegen, mee-investeren en profiteren van Nijmeegse Zonaandelen. De zon schijnt immers voor ons allemaal!