24-05-2018

Windpark Nijmegen-Betuwe ondersteunt buren

Zeven buurtprojecten krijgen subsidie van het omgevingsfonds van Windpark Nijmegen-Betuwe. Het fonds keerde dit najaar voor het eerst uit. Een bedrag van 24.000 euro was te verdelen onder de vier buren van het windpark: de kernen Ressen, Oosterhout, Reeth en Nijmegen-Noord.

Afgewogen

Het fondsbestuur ontving in totaal twaalf aanvragen.‘We hadden als bestuur eigenlijk geen idee wat we konden verwachten, ook voor ons was het de eerste keer. Door het aantal aanvragen waren we best verrast. Het betekent dat de mensen in de kernen ermee bezig zijn en dat is precies wat we willen.’ Uit alle kernen kwamen aanvragen binnen. Zeven projecten voldeden aan de gestelde voorwaarden. Odilia: ‘We hebben gekeken of het project het persoonlijk belang van de betrokkenen zou overstijgen. En de voorstellen moesten natuurlijk doortimmerd zijn en wat betreft de kosten in het plaatje passen. We hebben ze een voor een afgewogen.’

Leefbaarheid

De fondsbijdragen gaan onder meer naar extra groen in Oosterhout, de aanleg van glasvezel in Reeth en het jaarlijkse wijkfeest in Nijmegen-Noord. Odilia: ‘We hebben geen aanvragen binnengekregen op het gebied van duurzame energie-opwekking en besparing van energie. Dat was ook geen voorwaarde. De sociale duurzaamheid in de wijken vinden we ook belangrijk. We dragen graag bij aan deze projecten. Ze zijn zichtbaar in de wijk en vergroten de leefbaarheid. Zo maken we samen de wijken mooier.’ Lees hier welke projecten subsidie krijgen.

Voordelen

Nu de eerste subsidieronde erop zit gaat het bestuur het proces evalueren. Odilia: ‘We twijfelden vooraf of we de eerste ronde niet pas later moesten organiseren, het windpark draait tenslotte nog geen twee jaar. We zijn blij dat we dit toch zo snel hebben gedaan, want nu zijn er binnenkort al concrete resultaten te zien. Het is goed voor het draagvlak van het windpark als direct omwonenden zelf zien dat ze niet alleen voor de lasten opdraaien, maar dat het wonen naast een windpark ook voordelen kan hebben. We verwachten de volgende keer dan ook nog veel meer aanvragen.’ De volgende subsidieronde is in 2020.