24-05-2018
Toon overzicht

Molens aan

Het testen van de molens begint met een controle van de techniek in de molens. Tijdens dit zogenaamde ‘precommissioning’ loopt windmolenfabrikant Lagerwey onder meer kabels, bouten en stoppen nauwkeurig na. Even ervoor, op vrijdag 21 oktober, zorgt netbeheerder Liander dat er spanning op de kabels komt. Vanaf dat moment kunnen de molens gaan draaien en start het ‘commissioning’. In deze fase worden de veiligheidsprotocollen doorlopen, door allerlei testen uit te voeren. De commissioning duurt twee dagen per molen.

Proefdraaien

Na het doorlopen van alle opstartprotocollen kan het echte proefdraaien beginnen. Elke turbine moet vanaf dan tien dagen proefdraaien. Lagerwey volgt de molens in deze periode nauwgezet. Alle protocollen moeten worden doorlopen. Belangrijk daarbij is dat wordt aangetoond dat de molens op vol vermogen kunnen draaien. In deze proefperiode gaat het windpark al geld opleveren.

Als het proefdraaien succesvol is afgerond draagt Lagerwey het windpark over aan Windpark Nijmegen-Betuwe BV. Naar verwachting is dit begin december 2016.