24-05-2018
Toon overzicht

Leggen kabels in project

Met een boring vanuit `de Mussenhut`op tien meter diepte onder de Griftdijk en het Roekenbosje door, is de aanleg van kabels vanuit het inkoopstation naar de windturbines gestart. Vanaf het inkoopstation (in de mussenhut) komen stroomkabels in twee richtingen: een kabel naar molen 5 (ten westen van de Griftdijk) en een kabel die via molen 4 en 3 naar molen 2 loopt.

Besparing

De aanleg van de kabels gebeurt deels via een `computergestuurde horizontale boring´, een computergestuurde techniek waarbij geen kabelsleuf gegraven hoeft te worden. Windpark-directeur Pim de Ridder legt uit: “De boring gaat onder het Roekenbosje, het talud van de Griftdijk en de parallelweg door. Op sommige plaatsen gaat de boring tot tien meter diep om obstakels te omzeilen. Op deze manier kunnen we een vrijwel rechte lijn trekken en besparen we vele meters kabel.”
Eenmaal aan de andere kant van de Griftdijk trekt VolkerWind de kabels tot aan molen 5 door op de gangbare manier. Machinaal wordt een sleuf gegraven en vervolgens worden de kabels, met de hand, doorgetrokken: een zware klus. Ook de bekabeling naar molen 2 gebeurt op deze wijze. De overige kabelsleuven worden met de hand gegraven.

Meter diep

Windmolen 5 (ten westen van de Griftdijk) wordt direct aangesloten op het inkoopstation, dat een plek krijgt in het toekomstige bezoekerscentrum van het windpark. Vanaf windturbine 2, de meest oostelijk gelegen molen, wordt een kabel gelegd waarop ook turbines 3 en 4 worden aangesloten. Voor deze kabel wordt een sleuf gegraven tussen de sloot en de werkweg op het terrein (parallel aan de snelweg A15). De kabels komen op een meter diepte te liggen.
Ruim 2 kilometer 10 kV kabel wordt aangelegd om de windstroom te transporteren.