24-05-2018
Toon overzicht

Assemblage ankers

In de fabriek van Lagerwey in Ede wordt gewerkt aan de assemblage van de ankerringen. De ankerringen vormen de verbinding tussen de fundatie van beton en vlechtwerk van de windturbine. Aan de bovenkant van de ankerring zitten de bouten waarop straks in augustus de flens van de turbinemast wordt geplaatst.

Klein, maar essentieel

Alle krachten, zowel statisch als dynamisch, worden via de ankerring van de turbine overgebracht op de fundatie. De fundatie (een stevige constructie van beton, vlechtwerk en 26 heipalen per windmolen) zorgt dat de turbine stevig op zijn plek blijft staan. De ankerring lijkt misschien klein in verhouding tot de rest van de windmolen, maar is een essentieel onderdeel voor het functioneren ervan.

Spannend moment

Eind mei worden de ankerringen gemonteerd in de fundatie. Dat is het eerste spannende moment in de bouw. Een kleine scheefstand in de ankerring geeft een grote afwijking op honderd meter hoogte, met alle gevolgen van dien. Dit is dus het moment om de mast kaarsrecht te zetten. De ankerringen moeten volledig vlak en recht in de fundering worden gemonteerd, maar zover is het nog niet: eerst gaan de medewerkers van Lagerwey hard aan het werk om de ankerringen te maken.