24-05-2018

Team WindpowerNijmegen wint Energy Battle

Het is Nijmegen weer gelukt om de landelijke Energy Battle te winnen. Het team van WindpowerNijmegen speelde een belangrijke rol in de overwinning. De leden haalden alles uit de kast om thuis in een maand tijd zoveel mogelijk energie te besparen en hielpen Nijmegen zo, samen met twee andere lokale teams, naar de eerste plaats.

Het is de derde keer dat Nijmegen de energiebesparingswedstrijd wint. De Nijmeegse teams bespaarden samen maar liefst  26% elektriciteit en 17% gas. De prijsuitreiking is op Warmetruiendag (5 februari) bij de ARN, de afvalcentrale in Weurt. Wethouder Harriet Tiemens snijdt de taart aan voor de deelnemers.

Mooie prestatie

Aan de Energybattle deden 18 gemeenten met ieder drie teams mee, de deelnemers bespaarden vier weken lang thuis zoveel mogelijk energie. Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, kregen zij inzicht in hun verbruik. De deelnemers werden ondersteund via de wedstrijdwebsite. Na vier weken werden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo werden er drie rondes gespeeld.
Nijmegen deed mee met een team uit de Fair Trade werkgroep met ambtenaren, een team met leden vanuit WindpowerNijmegen en een team met ondernemers uit Bedrijventerrein Zuid. Zij bereikten met hun besparingen de eerste plaats. Wethouder Tiemens: “Ik ben trots dat Nijmegen de Energy Battle alweer heeft gewonnen. Dat is te danken aan de ondernemers en bewoners van de stad, die samen Nijmegen duurzaam maken. Een mooie prestatie!”.

Hoogste besparing

Team WindpowerNijmegen had met 37% stroom en 26% gas de hoogste besparing. Een team van kleinverbruikers die letterlijk alles uit de kast hebben gehaald, zoals de hooikist en de koelbox. De winst zit volgens de deelnemers vooral in de onderlinge communicatie. Met de startbijeenkomst komt de stemming al goed op gang door met elkaar het eigen energieverbruik te vergelijken en halverwege nog eens te bespreken waar ieders winst te behalen is. Via een whatsApp-groep blijven de deelnemers elkaar stimuleren met vragen, tips en met geintjes als foto’s van samen onder een dekentje op de bank bij kaarslicht. De score op de wedstrijdsite motiveerde ieder om vooral ook een goede score toe te voegen.

150 bomen

Alle deelnemers bespaarden thuis in vier maanden tijd gemiddeld 15,5% elektriciteit en 5% gas, Deelnemende gemeenten waren verder Haarlem, Heemskerk, Leeuwarden, Geldermalsen, Den Helder, Bloemendaal, Wormerland, Oostzaan, Noordoostpolder, Krimpenerwaard, Best, Zandvoort, Almere, Horst aan de Maas, Almere, Amstelveen en Aalsmeer. Nieuw dit jaar is dat voor elke deelnemer die meer dan 15% heeft bespaard, een boom wordt geplant in Bolivia. In totaal gaat het om 150 bomen.

De Energy Battle eindigt officieel op de Greenchoice Warme Truiendag, de nationale energiebesparingactie. Dit is een initiatief van Klimaatverbond Nederland en Greenchoice om aandacht te vragen voor het belang van energiebesparing. Zij roepen heel Nederland op een graad lager te stoken, iedere graad betekent een besparing van 6%. Op deze dag doen veel huishoudens en instellingen hieraan mee.

Team WindpowerNijmegen
Het team van WindpowerNijmegen helpt Nijmegen naar de eerste plaats in de landelijke Energy Battle.