24-05-2018

WindpowerNijmegen in beeld: Henk Vrugt

“Een piëzografie is een grafisch kunstwerk, dat in een kleine oplage wordt geprint. Meestal is het met de hand getekend. De tekening wordt met maximale aandacht op de computer bewerkt en professioneel geprint” , vertelt Henk, in het dagelijks leven eigenaar van een grafisch ontwerpbureau en daarnaast illustrator van onder andere piezografieën.

Zijn inspiratie haalt Henk uit onderwerpen waarmee hij een band heeft. Een belangrijk voorbeeld is duurzaam leven. “Van kinds af aan heb ik me druk gemaakt over natuur en milieu. Ik ben altijd op zoek geweest naar oplossingen voor vervuiling en manieren om zelf bij te dragen aan een schoner milieu. Ik vind het bijvoorbeeld een uitdaging om thuis zoveel mogelijk energie te besparen. Mijn droom is om een zelfvoorzienend huis te bouwen.”

Zwerfie

Ook in zijn vrije tijd speelt passie voor milieu een belangrijke rol. Henk is actief bij de plaatselijke milieuclub in Molenhoek. Hij geeft gastlessen over duurzaamheid op middelbare en basisscholen. Voor stichting Klean (een organisatie die oplossingen zoekt voor zwerfvuil) bedacht hij #zwerfie: een selfie van iemand die zwerfvuil opraapt en dat op sociale media post. Zijn eerste zwerfie, alweer twee jaar geleden, ging “viral” op sociale media. Inmiddels heeft zwerfie duizenden volgers, een eigen magazine en is het in 2014 door Prisma gekozen tot woord van het jaar.

Via sociale media kwam Henk op het spoor van WindpowerNijmegen. “Ik heb me meteen aangemeld en folders aangevraagd om het project bij anderen onder de aandacht te brengen. Het lokale karakter spreekt me erg aan. Ik doe mee aan meer windprojecten, maar die zijn elders in het land en gaan over bestaande molens. Dit is het eerste project waarbij ik meewerk aan de komst van nieuwe windmolens in mijn eigen omgeving. Vandaar ook de gedrevenheid om een piëzografie van het windpark te maken.”

Ook zo’n mooie tekening aan de muur? De piëzografie van Windpark Nijmegen-Betuwe is in een oplage van 100 stuks gedrukt op zuurvrij papier. De piëzografie is te bestellen op www.at-hageve.com. De prijs is € 35.

Henk_Piezo
Henk Vrugt met de door hem gemaakte piezografie van Windpark Nijmegen-Betuwe.