24-05-2018

Wethouder Tiemens geeft startsein bouw Windpark

Wethouder Harriet Tiemens gaf rond het middaguur het officiële startsein voor de bouw van Windpark Nijmegen-Betuwe. Samen met leden van WindpowerNijmegen onthulde de wethouder een nieuw bouwbord, waarop in grote letters prijkt: “1013 burgers bouwen hier hun eigen windpark.”

In haar toespraak roemde wethouder Tiemens het draagvlak onder de lokale bevolking voor het project in Nijmegen en omgeving. “Geweldig dat de bouw van de windmolens nu echt start. Ik ben trots op al die mensen uit Nijmegen en omgeving die zich hiervoor hebben ingezet. Dit is echt een participatieproject dóór en vóór inwoners. Het laat zien dat er onder de bevolking draagvlak is voor duurzame, lokaal opgewekte energie. Deze windturbines kunnen ongeveer de helft van de inwoners in de Waalsprong van energie voorzien. Als hier straks ook nog zonnepanelen liggen, draagt dat flink bij aan onze doelstelling om als stad zo snel mogelijk energieneutraal te worden.”

Zelf is de wethouder ook eigenaar van een windaandeel. “Vanwege mijn verhuizing naar Nijmegen heb ik me pas laat aangemeld, maar het laatst te verkrijgen windaandeel was voor mij.”

Toast

Caroline de Greeff, interim voorzitter van coöperatie WindpowerNijmegen, bracht een toast uit en bedankte nog eens alle vrijwilligers, leden en donateurs voor hun betrokkenheid bij dit project. “Samen hebben we dit voor elkaar gekregen.”

Het was deze middag goed toeven op de bouwplek: zon in overvloed, aangename muzikale begeleiding van The Kitchen Floor Boys en een lekkere lunch. Nadrukkelijk op de achtergrond, klonk het heien bij molen 4. Het is duidelijk: hier is werk in uitvoering.

Kijkje op locatie

De bouwwerkzaamheden duren tot september dit jaar. Vanaf dan gaan de vier windturbines in Windpark Nijmegen-Betuwe energie opwekken. Belangstellenden kunnen op diverse momenten een kijkje nemen op locatie, om te beginnen op zaterdag 18 juni tijdens Global Windday. Voor mensen met vragen is er een wekelijkse inloopmiddag op woensdag (van 15-18 uur in de bouwkeet van VolkerWind aan de Griftdijk).

start bouw windpark nijmegen-betuwe
Wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen (foto midden) onthult het nieuwe bouwbord, samen met WindpowerNijmegen-leden van het eerste uur. (Foto: John Voermans)
feestelijke bouwstart Windpark Nijmegen-Betuwe
Directeur Pim de Ridder van Windpark Nijmegen-Betuwe heet de bezoekers welkom tijdens de feestelijke bouwstart van het windpark. (Foto: Gerard van Bree)
kitchenfloorboys
De Kitchen Floor Boys begeleiden de gasten naar de plek, waar wethouder Tiemens het nieuwe bouwbord onthult. (Foto: Gerard van Bree)