24-05-2018

Waardestaat windaandelen voor belastingaangifte 2016

Aandeelhouders van Nijmeegse windaandelen ontvangen elk jaar een mail van coöperatie WindpowerNijmegen met daarin de vastgestelde waarde van de windaandelen per 1 januari van het jaar ervoor in verband met de belastingaangifte. De coöperatie streeft ernaar om deze waardestaat ieder jaar voor 1 maart aan leden-aandeelhouders toe te sturen. De waarde van de windaandelen wordt jaarlijks wat minder.

box 3: overige bezittingen

Penningmeester Erik Kemper van WindpowerNijmegen legt uit hoe het werkt: “Je moet vermogensbelasting betalen (1,2%) over dat gedeelte van je vermogen dat hoger is dan de zogenaamde heffingsvrije norm. Om te kunnen bepalen of en hoeveel vermogensbelasting je moet betalen, tel je de waarde van jouw windaandelen per 1 januari van het jaar waarover de aangifte gedaan wordt op bij je overige vermogen. Voor de komende aangifte over 2016 tel je dus de waarde van de Nijmeegse windaandelen die je op 1 januari 2016 in je bezit had op bij je overige vermogen. Je kunt dit bij je aangifte invullen onder het kopje ‘Overige bezittingen’. De totale waarde kun je bij je belastingaangifte invullen onder Box 3.”
Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over Box 3, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de heffingsvrije norm.

“Het bezit van windaandelen is – uiteraard afhankelijk van je eigen situatie en eventuele alternatieve bestedingen – in principe belastingneutraal. Als je geen windaandelen had gekocht en dit bedrag nog op je bankrekening had gestaan, dan had je het ook moeten optellen bij je vermogen.”

Meer informatie over verwacht rendement, uitkering en andere financiële aspecten vind je in de informatiebrochure windpark Nijmegen-Betuwe.

Heb je vragen, stuur ons een mail.