24-05-2018

Maak kennis met Bart Geenen

Verslechtering milieu en energieproblemen in de toekomst

Door Annemarie de Haan

Er gaat een windpark komen in Nijmegen Noord. Dit park kan een groot deel van Nijmegen voorzien van schone energie. Het initiatief voor dit park ligt nu eens niet bij de overheid of een grote energiemaatschappij, maar bij een groeiende club fanatieke burgers uit onze stad. Een van deze burgers heet Bart Geenen en hij is voorzitter van het bestuur. Als zoetwaterdeskundige weet hij wat niet duurzame energie voor een effect heeft op het milieu, dus pleit hij voor meer schone energie.

Sinds mei 2013 is Geenen voorzitter van de coöperatie Windpark Nijmegen. Hij woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Nijmegen Noord. Net als jij en ik vraagt hij zich af hoe de wereld eruit ziet als zijn kinderen groot zijn. `De milieuproblematiek en de klimaatproblematiek zullen dan veel groter zijn dan nu.’ voorspelt hij. ‘Teveel Nederlanders denken dat het wel meevalt, maar we krijgen straks grote conflicten met water en energie. We moeten echt anders gaan leven. We kunnen niet op dezelfde voet verder gaan met energie, daarom is het goed wanneer er windmolens komen om minimaal 8000 huishoudens te kunnen voorzien van schone energie.”

In het dagelijks leven werkt Geenen als senior zoetwaterdeskundige bij een internationale organisatie en ziet hij regelmatig wat de klimaatveranderingen en de milieuproblematiek voor effect hebben op bijvoorbeeld rivieren. Niet alle vormen van schone energie dragen bij tot een positieve ontwikkeling, legt hij uit “Zo kan een waterkrachtcentrale in Afrika zorgen voor grote problemen bij de lokale bevolking, omdat door waterkrachtcentrales gedeeltes van rivieren droog komen te liggen, waardoor de bevolking zonder water en vis komt te zitten. Het is daarom belangrijk om alle effecten te onderzoeken, wanneer je duurzame energie wilt gaan produceren. Zo moet dat ook in Nijmegen Noord gebeuren.”

Uitzicht op Windmolens

Net als andere Noord-Nijmegenaren gaat het gezin van Bart Geenen uitkijken op de windmolens. Hij beaamt dat het uitzicht op een molen door sommigen als storend wordt ervaren, maar ook het uitzicht op een kolencentrale is niet zo fraai. Het gaat erom hoe je de voordelen tegen de nadelen afweegt, vindt hij. De voordelen van schone energie wegen voor mij op tegen de voordelen van een mooi uitzicht. “Maar voor de mensen die heel dicht op de molens komen te wonen, kunnen er wel extra problemen ontstaan.” erkent Geenen “Daarom wordt er momenteel onderzoek gedaan naar overlast van slagschaduw van de wieken en geluidsoverlast. Daarom kun je nooit zeggen dat mensen niet mogen klagen. We gaan ook regelmatig met de bewoners praten om te kijken of we de overlast kunnen minimaliseren. Daarnaast zouden we deze mensen ook op een of andere manier kunnen compenseren voor de overlast.”

Bart Geenen heeft er alle vertrouwen in dat het windpark er gaat komen: “Het is een goed project, een goede locatie langs de snelweg en financieel gaat het ook lukken. Er zijn nu al veel enthousiaste reacties van mensen nog voordat we de officiële campagne gaan starten.” Maar alleen het gebruik van schone energie is niet voldoende om onze energieproblemen op te lossen, vindt Bart Geenen: “Het is ook verstandig om te investeren in energiebesparende maatregelen voor onze huizen en het is belangrijk dat we met zijn allen kijken hoe we minder stroom kunnen gebruiken. Wanneer we verstandig met energie omgaan scheelt het een hoop problemen voor de toekomst.”

Annemarie de Haan is lid van Windpower Nijmegen en houdt een blog bij. Wil je meer van haar lezen, kijk dan op www.karmijntekst.nl

Bart Geenen voorzitter Windpower Nijmegen
Bart Geenen blijft zich als voorzitter inzetten om Windpark Nijmegen-Betuwe te realiseren