24-05-2018

Uit de bouwkeet: Freek Hidding

Freek Hidding stuurt op locatie twee medewerkers aan die de kabelsleuven graven. “Zij werken vanuit de graafmachine, maar soms ook met de schep in de handen. Dat is nodig als er al kabels liggen op de plek waar we moeten graven. We moeten dan heel voorzichtig te werk gaan. Vroeger gebruikten we papieren kaarten om te zien wat er in de grond zat. Nu hebben de jongens in de graafmachines deze informatie direct digitaal paraat.” Naast de stroomkabels installeren Freek en zijn collega’s ook een glasvezelbuis. KPN legt binnenkort glasvezel aan, zodat informatie van de molens straks snel beschikbaar is.

Hoog grondwater

Freek heeft veel contact met site-manager Ries Velema en projectleider Joost Cornelli van GreenTrust om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de bouw. Ook is hij aanwezig bij het tweewekelijkse bouwoverleg. “Goede afstemming is noodzakelijk, zeker als er onverwachte dingen gebeuren.” Zo moest het graafwerk afgelopen week tijdelijk stilgelegd worden vanwege de hoge stand van het grondwater. Kabels leggen was niet te doen volgens Freek. “Normaal gesproken graven we een sleuf van 1.30 meter diep, maar konden niet eens 1 meter diep komen. Het stond helemaal blank. Dit hebben we nog niet vaak meegemaakt.”

Het graafwerk is inmiddels weer hervat en zal nog voor de bouwvak worden afgerond. Echt onbekommerd graven is er volgens Freek niet bij, want een archeoloog van de gemeente Nijmegen houdt het graafwerk van dichtbij nauwkeurig in de gaten. Archeologen verwachten op deze plek waardevolle spullen uit vroegere tijden aan te treffen. De aanleg van de kabels is volgens planning voor de bouwvak afgerond. Als de molens er staan komen Freek en zijn collega’s nog eens terug. “We sluiten dan de kabels aan op de molens en aan de andere kant van het traject zorgen we voor de aansluiting op het inkoopstation.”

Overzichtelijk werk

Voor Freek is het werk aan Windpark Nijmegen-Betuwe overzichtelijk. “Vorig jaar hebben we gewerkt aan de aanleg van de kabels voor een windpark van 19 molens bij Delfzijl. Vier van deze molens staan op een eilandje in zee. Dat werk was een stuk ingewikkelder.” Freek werkt aan (wind)projecten door het hele land. Hij vertelt dat hij daarbij vaak weer dezelfde mensen tegenkomt. “Het is een kleine wereld.”

Visser & Smit Hanab maakt onderdeel uit van hoofdaannemer VolkerWind en is gevestigd in Papendrecht. Het bedrijf opereert als specialist op het gebied van leiding- en kabelsinfrastructuur zowel nationaal als internationaal. Tot de opdrachtgevers van Visser & Smit Hanab behoren onder andere energiebedrijven en netbeheerders.

Freek Hidding