24-05-2018

Team WindpowerNijmegen wint Energy Battle

Team WindpowerNijmegen heeft goed gescoord in de landelijke energiebesparingswedstrijd Energy Battle. Het team speelde mee namens gemeente Nijmegen en won met een gemiddelde besparing van 31,5% de tweede ronde van de Energy Battle. Lees hier de tips en nieuwe gewoontes van coöperatielid en deelnemer André Derksen.

In de jaarlijkse ‘estafette-wedstrijd’ de Energy Battle proberen drie teams vanuit een gemeente gedurende een maand zo veel mogelijk energie te besparen. Na afloop bepalen de scores van de drie teams samen welke stad de wedstrijd in dat jaar heeft wint. Wij deden met een team van 10 Nijmegenaren mee voor de tweede periode, van 13 november tot 13 december.

Energie besparen met Wattcher

Doel was dus om zo veel mogelijk energie (elektriciteit en gas) te besparen ten opzichte van je normale verbruik. Het ging om de procentuele besparing en niet om de besparing in kWh of m3 gas. Om ons elektriciteitsverbruik en daarmee ook onze besparing in de gaten te kunnen houden, kregen we allen een apparaatje (de ‘Wattcher’) mee om op onze elektriciteitsmeter te bevestigen. De Wattcher gaf dan in de woonkamer, op afstand, het actuele verbruik weer in Watt, en ook het verbruik in kWh in de afgelopen 24 uur werer. Op deze manier konden we dus allemaal goed monitoren wat het verbruik is van elektrische apparaten in huis.
Ik had het idee dat ik niets aan had staan, maar…
Ik ging al meteen bij de start van onze ronde na waar mijn continu verbruik vandaan kwam, ook al had ik het idee dat ik ‘niets’ aan had staan. Dat bleek dus nogal tegen te vallen. Ongemerkt zijn er allerlei stroomverbruikers in huis die altijd aanstaan. Via die Wattcher kon ik dan vrijwel meteen zien wat het effect is van het uitschakelen. Zo bleek dat alleen al het uitschakelen via stekkerdozen van mijn computer, monitor, externe harde schijven, mediaspeler, UPC-kastje en Blu-ray-speler een flink verschil gaf.

Steeds fanatieker

Zo bezig om het verbruik in de gaten te houden werd ik steeds fanatieker om te proberen het dagelijks verbruik zo laag mogelijk uit te laten komen. Het invullen van standen via die wedstrijdwebsite hoefde voor de wedstrijd eigenlijk slechts wekelijks, maar ik deed dit meestal dagelijks. Het was prettig dat mijn besparing al vrijwel vanaf het begin vele tientallen procenten bedroeg, voor zowel elektriciteit als gas. Eenmaal zo goed op weg naar een gunstige score vond ik het daarna zonde om alsnog grote verbruikers aan te zetten. Maar ook bij grote verbruikers was natuurlijk te besparen, bijvoorbeeld het doen van de was bij alleen volle machine en niet op een vast moment in de week. Ik had al meteen door dat een kleine actie een flink percentage besparing betekent, omdat mijn normale verbruik al relatief bescheiden was. Daarom ging ik bijvoorbeeld thee zetten per pot en niet steeds per mok en trok ik ook de stekker van de modem, telefoon en deurbel eruit wanneer ik weg was.

Monsterscore

Behalve elektriciteit ging het ook om besparen van gas. Mijn huis is recent goed geïsoleerd, alle ramen zijn dubbelglas en is er een HR-ketel met warmte-terugwinning via balansventilatie. Mijn normale gasverbruik is dan ook relatief bescheiden. Door het zachte weer hoefde mijn verwarming een aantal dagen helemaal niet aan te springen om de gewenste binnentemperatuur te handhaven. In de eerste week was mijn gasverbruik alleen voor het douchen en koken en niet door verwarmen van het huis. Daarna begon een koude periode van een aantal dagen en daardoor steeg ook mijn gasverbruik ineens heel erg, waardoor mijn aanvankelijk ‘monsterscore’ behoorlijk terugliep. Maar voor de Battle heb ik ook mijn stoken aangepast, nl. door de thermostaat op een lagere temperatuur te programmeren en die temperatuur tot minder ver in de avond te laten gelden. Ook bij het gasverbruik was het zo dat ik het vervolgens zonde vond om mijn goede score op het einde teniet te doen door alsnog mijn huis flink warm te stoken. De laatste week heb ik daarom, toen het niet meer zo erg zacht weer was, de verwarming op een relatief lage temperatuur had ingesteld en gewoon een wat dikkere trui aandeed.

Mooi resultaat en nieuwe gewoontes

De energiebesparingswedstrijd is nu voorbij en ons team Nijmegen 2 heeft deze ronde gewonnen met een ruime voorsprong op nummer 2. Vooral onze gasbesparing sprong eruit ten opzichte van de andere 18 teams. Ik heb nu bijna vanzelfsprekend mijn verwarmingsketel wel weer de hele dag aan en ik heb ook de thermostaat weer iets hoger ingesteld. Toch denk ik dat ik door deze wedstrijd een aantal gewoontes heb aangewend of afgeleerd. Nu ik de verbruikscijfers beter weet, zal ik bijvoorbeeld doorgaan met het uitzetten via de stekkerblokken van computerspullen en media-apparaten. Sluipverbruik is nergens goed voor en biedt ook geen comfort. Ook zal ik voortaan de thermostaat bij afwezigheid op een iets lagere temperatuur instellen.

Aanstekelijk

Een dergelijke bewustzijn over energieverbruik en het inzichtelijk maken wat en hoe je verbruik is, is natuurlijk het doel van de wedstrijd. Dat geldt voor de deelnemers, maar ik merk ook dat mijn vrienden en collega’s via mijn wedstrijd ook zijn gaan beseffen hoe hun energieverbruik nu is en hoe dat lager kan worden.

Team 3 van de gemeente Nijmegen speelt in januari in de landelijke Energy Battle. De totaaluitslag van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op Warme Truiendag, 5 februari 2016.

Bijdrage: André Derksen