24-05-2018

Spannend moment in de bouw: plaatsen ankerkooien

Een ankerkooi vormt de verbinding tussen het beton en het metalen vlechtwerk in de fundatie én de windmolen. De windmolens brengen al hun kracht straks via de ankerkooi over op de fundatie. “Het is van groot belang dat de ankerkooi kaarsrecht staat“, vertelt Windpark-directeur Pim de Ridder: “Als de ankerkooi niet precies recht wordt geplaatst, staat de molen straks scheef. Een kleine scheefstand geeft een grote afwijking op honderd meter hoogte, met alle gevolgen van dien. Er wordt gewerkt met een precisie van 0,1 mm scheefstand op een molen van 100 meter.”

Betonvlechten

Na het stellen van de ankerkooi is de beurt aan de betonvlechter. Met metalen staven en staaldraad maakt hij een oersterk vlechtwerk tussen de heipalen en de ankerkooi. Dit houdt de fundatie stevig bij elkaar en zorgt voor onverwoestbaar gewapend beton, dat sterk genoeg is om een windturbine van 382 ton overeind te houden. De primeur is voor molen 5.

Mantelbuizen

In deze laatste week van mei worden ook mantelbuizen geplaatst in de uitgegraven funderingen. Dit zijn pijpen in de fundatie, meestal van PVC, waar kabels doorheen kunnen. Pim de Ridder: “De benodigde kabels voor stroom en communicatie lopen straks vanuit de binnenkant van de molen, dwars door de fundatie, naar het transformatiehuisje dat direct naast de molen komt te staan. Zo halen we de opgewekte elektriciteit uit de molen. Ook krijgen we zo toegang tot gegevens over de opbrengst van de molens.”

plaatsen ankerkooien
De ankerkooien komen aan op de bouwlocatie van het windpark.
plaatsen ankerkooien
Het plaatsen van de ankerkooi is precisiewerk: een kleine scheefstand geeft een grote afwijking op honderd meter hoogte.
betonvlechters
Betonvlechters maken met metalen staven en staaldraad het vlechtwerk tussen de heipalen en de ankerkooi.