24-05-2018

Onze molens gaan 25 oktober proefdraaien!

Het testen van de molens begint met een controle van de techniek in de molens. Tijdens dit zogenaamde ‘precommissioning’ loopt Lagerwey onder meer kabels, bouten en stoppen nauwkeurig na. Vrijdag 21 oktober zorgt netbeheerder Liander dat er spanning op de kabels komt.
Vanaf dat moment kunnen de molens gaan draaien en start het ‘commissioning’. “In deze fase worden de veiligheidsprotocollen doorlopen, door allerlei testen uit te voeren”, vertelt windparkdirecteur Pim de Ridder. “De  draaiende molens moeten bijvoorbeeld tenminste een keer worden getest bij echt harde wind.” De commissioning duurt twee dagen per molen. Bij de vierde molen gebeurt dit zodra deze is afgebouwd. Dat is naar verwachting eind oktober 2016.

Proefdraaien

Na het doorlopen van alle opstartprotocollen kan het echte proefdraaien beginnen. De Ridder kijkt er naar uit. “De planning is om op 25 oktober te starten. Elke turbine zal vanaf dan tien dagen proefdraaien.” Leverancier Lagerwey volgt de molens in deze periode nauwgezet. “Alle protocollen moeten worden doorlopen. Belangrijk daarbij is bijvoorbeeld dat wordt aangetoond dat de molens op vol vermogen kunnen draaien.”

Stroom verkopen

In deze proefperiode gaat het windpark al geld opleveren. “Op 1 november laten we de SDE ingaan. Vanaf dat moment ontvangen we subsidie voor elke kWh stroom die het windpark opwekt. Ook verkopen we vanaf die datum de opgewekte stroom aan Huismerk Energie.” Als het proefdraaien succesvol is afgerond draagt Lagerwey het windpark in de tweede helft van november over aan Windpark Nijmegen-Betuwe BV. Deze overdracht wordt gevierd met een feestelijke opening van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 december. Meer informatie is binnenkort te vinden op deze site.

huismerk energie

WindpowerNijmegen werkt samen met energieleverancier Huismerk Energie. Dit Nijmeegse bedrijf zorgt straks dat de opgewekte energie van Windpark Nijmegen-Betuwe bij burgers terecht komt. Wil jij ook windenergie uit Nijmegen? Kijk op de website van Huismerk Energie voor de mogelijkheden.

proefdraaien