24-05-2018

Neem een kijkje op de bouw op 18 juni

De bouw van Windpark Nijmegen-Betuwe is in volle gang. Dit voorjaar worden de voorbereidingen getroffen die nodig zijn om vier windmolens te bouwen. “Op dit moment worden toegangswegen, funderingen en kabels aangelegd. Ook zorgen we voor een aansluiting op het elektriciteitsnet, zodat de energie van de windmolens straks bij de mensen thuis kan worden afgeleverd. Na de bouwvak gaan we de molens bouwen en vanaf september gaan ze energie maken”, vertelt windparkdirecteur Pim de Ridder.

Rondje met Ries

Zaterdag 18 juni is het Open Winddag en opent het windpark de deuren voor publiek. De kans om op de werf rond te kijken en te zien wat er gebeurt, voordat de molens echt gebouwd worden. “De civiele werkzaamheden zijn in volle gang en het is de laatste kans om de binnenkant van een fundatie te bekijken. Je kunt zelf ervaren hoe zwaar de electriciteitskabels zijn, zien waar ze komen te liggen en ondergaan hoe het is om op een bouwplaats te zijn waar wegen en opstelplaatsen er nog ongebruikt bijliggen”, aldus De Ridder

Bezoekers worden deze dag getrakteerd op een rondleiding van sitemanager Ries Velema of een van de andere mensen die het windpark bouwen. “Zij weten alles van trekkracht, ankerkooien, moffen, koppensnellen, wapperen, zetting, as-lasten, stempels en bewapening gaan het haarfijn uitleggen. Na een “Rondje met Ries” over de bouwplaats weet je het ook. En je hebt een idee hoe molens, die 380 ton wegen en 150 meter hoog zijn, ook bij windkracht 12 stevig blijven staan en al bij windkracht 2 elektriciteit gaan produceren.”

Kijkje in de toekomst

Het windpark is een begin, wat de initiatiefnemers betreft. “De windmolens zijn indrukwekkend, maar niet de eindoplossing voor Nijmegen, dat het lokaal opwekken van duurzame energie hoog in het vaandel heeft staan”, zegt De Ridder. “Het energielandschap van de toekomst begint hier: naast energie uit wind, willen we ook op andere manieren duurzame energie opwekken. Dat laten we zien en horen tijdens de open winddag.”

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de toekomst van ons energielandschap, via een levensgrote kijkdoos. Initiatiefnemers van het windpark geven informatie over dit unieke project en vertellen over hun toekomstplannen. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te denken en ideeën in te brengen voor een duurzame regio. Het beste idee wordt beloond met een miniatuur windmolen. Kinderen kunnen hun eigen kijkdoos met duurzaam energielandschap maken of van een vakman leren om beton te storten voor hun eigen mini-windturbine.

De open dag vindt plaats op locatie van het windpark aan de Griftdijk Noord in Nijmegen (naast de carpoolstrook aan de A15, bij Oosterhout).

Het programma vind je hier.

Landelijke Winddag

De Open Winddag is een initiatief van de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA). Overal in het land stellen eigenaren van moderne windmolens hun molen open voor bezoekers. Iedereen kan van dichtbij een molen bekijken om te zien hoe een windmolen draait, om te horen hoeveel schone energie een windmolen of windpark opbrengt en om te luisteren naar het geluid van schone energieproductie.

Kijk voor meer locaties en activiteiten op de website van NWEA.

Open Winddag
Maak een "Rondje met Ries" over Windpark Nijmegen-Betuwe.
beton storten
Kom beton storten voor je eigen mini-molen
crepes nomades
Ook de Crepes Nomades tref je bij de Open Winddag.