24-05-2018

“Windmolen is nu vertrouwd baken”

Een windmolen in de buurt van je huis. Een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van schone energie? Of een lelijk ding dat het uitzicht verpest? Iedereen heeft er wel een mening over. Maar hoe ervaren mensen zo’n windmolen als ze er zelf dagelijks mee te maken hebben? Natuur & Milieu trok door het land en vroeg gewone Nederlanders naar hun mening. In vier interviews vertellen bewoners die vlak bij een windmolen wonen hoe zij er tegenaan kijken.

In dit derde interview komt Nanette Verhallen aan het woord. Nanette Verhallen (47) woont in de buurt van windmolen de Treurenburg in Den Bosch.

Een baken in de verte, waaraan ze ziet dat haar huis niet ver meer is. Wat vroeger de kerktoren was, is voor Nanette Verhallen nu de windmolen geworden op het bedrijventerrein Maaspoort West. Ze is in de loop der jaren gehecht geraakt aan de windturbine, driehonderd meter verwijderd van haar woning. “Voordat die gebouwd werd, hoorde ik veel negatieve verhalen. In de krant verschenen artikelen over de mogelijke slagschaduw of hinderlijk achtergrondgeluid. Maar ik skate vaak met een vriendin langs de molen en je hoort er echt bijna niets van. Ik heb veel meer last van vrachtwagens en goederentreinen die voorbij rijden.”

De windmolen op het industrieterrein Treurenburg maakt deel uit van het plan om Den Bosch klimaatneutraal te maken. Windturbines spelen daarbij een belangrijke rol. In 2050 moet de stad niet langer meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dat wil zeggen dat dan alle energie die de gemeente, bedrijven, bewoners en transport gebruiken uit duurzame bronnen als wind of zonne-energie en uit de opslag van koude en warmte komen. Tussen 2020 en 2030 moeten er daarom nog meer windmolens bijkomen op andere bedrijventerreinen in de stad. Ook komen er rond deze molens mogelijkheden voor het opladen van 500 elektrische auto’s.

“Natuurlijk was ik in eerste instantie bezorgd, maar als je voorstander bent van groene energie, moet je niet gaan protesteren tegen windmolens in jouw eigen achtertuin. Ik heb kinderen en denk aan hun toekomst. Daarom geloof ik in windenergie.”

Windturbine Treurenburg werd in 2011 in gebruik genomen en is 98 meter hoog. De molen voorziet 1340 huishoudens van duurzame stroom. De initiatiefnemer van Bossche Groen Stroom is de VOF Treurenburg in samenwerking met de Raedthuys Groep uit Enschede. Ook burgers konden een obligatie kopen van 500 euro. Zeventig procent van de obligaties is  ook daadwerkelijk in handen van Bossche burgers en ondernemers.

Eén buurtbewoner was niet blij met de komst van de turbine en protesteerde tot aan de Raad van State. Hij woont op zeshonderd meter afstand en vreesde voor geluidsoverlast. De Raad oordeelde echter dat de overlast van de turbine binnen de perken blijft en dat een bestemmingsplan niet tot in de eeuwigheid onveranderd kan blijven.

Verhallen is blij met de turbine, niet in de laatste plaats vanwege de herkenbaarheid van de honderd meter hoge molen. “Vorig jaar had mijn zoon een uitwedstrijd in een dorp verderop. Ik raakte helemaal verdwaald. Gelukkig zag ik de windmolen en kon ik mij oriënteren. De molen loodste mij een beetje naar huis.”

Lees ook de verhalen van:
Jan Bakker en Jan Douma

Tekst en beeld: Natuur&Milieu

Nanette Verhallen
Nanette Verhallen vertelt hoe zij het ervaart om in de buurt van een windmolen te wonen. (Foto: Natuur en Milieu)