24-05-2018

Nijmeegse scholieren maken grootste levende windmolen

250 kinderen en volwassenen hebben op 29 mei een ‘levende windmolen’ gebouwd bij basisschool de Wieken in Nijmegen. Daarmee versloegen ze in omvang de eerste levende windmolen, waaraan in oktober jl. in Lent 213 mensen deelnamen. De actie was een initiatief van De Wieken, WindpowerNijmegen, Gemeente Nijmegen en de Gelderse Natuur en Milieufederatie. De levende windmolen toont dat windenergie op de steun van veel mensen kan rekenen, maar óók dat de betrokkenheid van mensen nódig is voor de overgang naar steeds meer duurzame energie.

Vanaf 9.00 uur stelden kinderen uit de bovenbouw van De Wieken zich op het schoolplein op in de vorm van vier molenwieken. Andere kinderen vormden vervolgens samen met hun docent de mast. Nóg meer kinderen, docenten en belangstellenden uit de wijk vormden een grote cirkel om de windmolen heen.
En toen gingen de wieken draaien. De leerlingen liepen stap voor stap op het ritme van zes jeugdige djembé-spelers, de ogen gericht op hun klassendocent. Eerst voorzichtig, uiteindelijk steeds trefzekerder, door de mast heen. Het lukte hen uitstekend om de wieken op vaste afstand van elkaar te houden.

De actie is uitgebreid gefilmd. De mooiste filmbeelden worden gebruikt voor een korte film over Nijmegen als groene stad met heel veel duurzame initiatieven. De film wordt op 17 juni in Bristol (Engeland) vertoont aan de jury van de ‘European Green Capital Award’, waarvoor Nijmegen een van de vier genomineerden is. Als Nijmegen wint mag het zich in 2017 een jaar lang groene hoofdstad noemen.