24-05-2018

Leerlingen BS de Oversteek vormen levende windmolen

Van 8 tot en met 10 december wordt Windpark Nijmegen-Betuwe feestelijk geopend. De school ligt op een steenworp afstand en wil hun leerlingen al vroeg kennis laten maken met dit bijzondere ‘burgerwindpark’. De coöperatie achter de windmolens ziet educatie over lokale en duurzame energie als een belangrijke activiteit en is verheugd dat de leerlingen zelf hebben gevraagd een rol te spelen bij de opening van het windpark.

Burger coöperatie

Bijzonder aan Windpark Nijmegen-Betuwe is dat het honderd procent eigendom is van een coöperatie van burgers. De opbrengst komt ten goede aan de regio en daardoor is er veel draagvlak voor dit windpark. Veel van de ouders van de kinderen hebben een of meer aandelen in de windmolens.

Levende windmolen

Een levende windmolen is een door mensen gevormd model van een moderne windturbine. Levende windmolens zijn de afgelopen jaren op veel plekken in de wereld gevormd, om het belang te onderstrepen van samenwerking tégen klimaatverandering en vóór duurzame energie. Dat statement wordt deze week bij de Oversteek ook gemaakt.

Donderdagochtend 8 december krijgen zo´n 350 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Oversteek een rondleiding op het windpark. Met de levende windmolen maken de kinderen ‘s middags een krachtig statement voor méér duurzame energie. De wieken van hun levende windmolen gaan ook echt draaien. Dat lukt alleen door goede samenwerking, zoals dat ook nodig is op de route naar duurzaamheid.

Van duurzaamheid naar vrede

Bijzonder is dat de levende windmolen op het eind eenvoudig wordt omgevormd tot het vredessymbool. De kinderen geven daarmee aan: meer lokaal opgewekte duurzame energie brengt vrede dichterbij. Veel conflicten in de wereld hebben immers te maken met olie en gas. Bovendien zullen er steeds meer klimaatvluchtelingen komen. Het is niet voor niets dat afgelopen vrijdag de Kindervredesprijs ging naar een meisje uit Dubai, dat op haar twaalfde de organisatie ‘Green Hope’ begon.

levende-windmolen