24-05-2018

Leden in beeld: Marcel Joosten

In de tuin van Marcel Joosten in Lent staat sinds een aantal jaren een urban windmill (een mini windmolen). Na de wat teleurstellende eerste opbrengsten van de molens in Windpark Nijmegen-Betuwe, deelde Marcel een bericht met de coöperatie over de opbrengsten van zijn minimolen. “Volgens de App van ons windpark, is de opbrengst van de turbines in de eerste tijd achter gebleven bij de prognoses. Dat geldt ook voor de mini-windturbine bij ons huis”, vertelt Marcel, ter geruststelling voor andere aandeelhouders van Windpark Nijmegen-Betuwe.

Logboek

Sinds het mini-molentje in zijn achtertuin staat volgt Marcel haar prestaties op de voet. Alle informatie over windsnelheid en opbrengsten in kWh wordt bijgehouden in een logboek. Net als bij de vier molens in het windpark, weet Marcel precies wat zijn molentje heeft gedaan. “Onze minimolen staat op een as-hoogte van 8 meter en heeft een rotordiameter van 1,22 m. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar met de molens in het windpark, maar toch is het aardig om een vergelijking in windopbrengst te maken.”

Uit het logboek blijkt dat de mini-turbine in januari 2017 maar liefst 67 procent onder het laatste gemiddelde in de afgelopen vier jaar presteerde (december 2012 t/m 2015). In december 2016 was de opbrengst zelfs zeventig procent minder dan de afgelopen vier jaar (januari 2013 t/m 2016). Natuurlijk kun je deze percentages niet één op één vertalen naar onze grote turbines, maar het onderstreept wel dat december en januari echt heel slechte windmaanden waren.”