24-05-2018

Bladen na inspectie in China goedgekeurd en op transport

De onderdelen van onze windturbines komen uit verschillende windstreken. De masten worden gemaakt in Duitsland, de gietstukken in Spanje en de bladen (de wieken) komen uit China.

“Om de kwaliteit van de bladen te garanderen krijgen wij eerst de resultaten van een interne inspectie door LM”, vertelt Martijn. “Daarna brengen we zelf een bezoek aan de fabriek, om de bladen te keuren. Zo weten we zeker dat we de beste kwaliteit krijgen.”

Tijdens de inspectie wordt op alle details gelet. Zo wordt het buitenoppervlak van de bladen grondig onderzocht. “Het buitenblad moet glad afgewerkt zijn om zoveel mogelijk energie uit de wind te halen. Een te grote oneffenheid kan de opbrengst van de windturbine verminderen en een zoemend geluid veroorzaken. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Binnenkant blad

Ook de binnenkant komt aan de beurt. De inspecteurs kruipen hiervoor in de bladen. Elk molenblad heeft een toegangsluik en biedt genoeg ruimte voor meerdere mensen om rechtop in te staan. “In het blad controleren we of epoxy-resten netjes zijn verwijderd. Ook bekijken we of de verstevigingsribben goed zijn gemonteerd en vastgezet. Verder checken we of de bladen sterk genoeg zijn om het komende transport over zee, dat enkele weken duurt, te doorstaan.”

Op transport

De bladen zijn, op enkele kleine verbeterpunten na, goedgekeurd. “Na verwerking van de restpunten, gaan de bladen voor het eind van deze maand op transport naar Nijmegen. De bladen, elk maar liefst 48.8 meter lang, worden vrijdag aanstaande per schip naar Antwerpen vervoerd. Vanuit daar gaan ze verder per vrachtauto naar de bouwlocatie.”

inspectie bladen China 08
De bladen worden van buiten en binnen aan een grondige inspectie onderworpen.
inspectie bladen China 06
In het blad wordt gecontroleerd of alle epoxy-resten netjes zijn weggewerkt.