24-05-2018

Hoogtepunt: onze eerste molen staat!

De mensen van Lagerwey zijn na de bouwvak voortvarend aan de slag gegaan. Medio augustus kwam de hijskraan, een gigant van ruim 100 meter hoog. Daarmee worden de molendelen (mast, gondel en wieken) op elkaar gezet. Daarna volgden in alle vroegte en met speciaal transport de mastdelen voor de eerste windmolen. Elke mast bestaat uit vijf delen die op elkaar worden geplaatst en is 100 meter hoog. De volgende stap is het plaatsen van de gondel (de machinekamer van de windturbine). Dan volgt het sluitstuk: het hijsen en bevestigen van de rotorbladen.

Dinsdag 23 augustus was het zover: een handjevol belangstellenden wachtte geduldig op het hijsen van de eerste molenwieken. Rond zeven uur ’s avonds werd hun wachten beloond en gingen de bladen, met een diameter van 100 meter en een gewicht van 10 ton de lucht in. Stapje voor stapje. Op de gondel wachtten twee specialisten van Lagerwey om – met de hand – de bladen aan de gondel te schroeven. Applaus en felicitaties onder de kijkers waarvan een groot aantal leden/aandeelhouders van WindpowerNijmegen.

Het kan echt, kom maar kijken

“Dat we met zoveel mensen, met zoveel energie, dit voor elkaar hebben kunnen krijgen, voelt goed. Heel goed, zelfs een beetje trots”, aldus windparkdirecteur Pim de Ridder in een interview met Omroep Gelderland. “Dit is het eerste echte burgerpark van Nederland volgens mij. Gewoon echt helemaal van onderop, daar zit geen energiebedrijf of investeerder bij. Het is gewoon echt van de mensen. Het is ook een voorbeeldproject voor heel veel andere energiecorporaties denk ik. Het kan echt. Het is zo ver. Kom maar kijken. Ze staan er nu.”

De komende weken krijgen de drie andere molens hun definitieve plek langs de A15 bij Nijmegen-Noord. Voor belangstellenden organiseren we vrijdag 9 september een open dag, waarbij de opbouw live gevolgd kan worden. Meer informatie volgt.

hijsen rotor 03