24-05-2018

Al bijna 1,3 miljoen aan inschrijving windaandelen

Het aantal inschrijvingen voor windaandelen van Windpark Nijmegen-Betuwe overstijgt alle verwachtingen. “Sinds de start van de inschrijving op 3 juli jl. hebben onze leden voor € 1,3 miljoen aan windaandelen ingeschreven. Daarmee hebben we al bijna voldoende eigen vermogen om vier windmolens te bouwen”, zegt bestuurslid Caroline de Greeff van coöperatie WindpowerNijmegen.

Om het windpark volledig in eigendom te krijgen heeft de coöperatie minimaal €1,5 miljoen aan eigen vermogen nodig. Dit bedrag wil ze ophalen door windaandelen uit te geven onder haar leden. Sinds 3 juli jl. kunnen coöperatieleden zich inschrijven voor Nijmeegse windaandelen. Daar wordt dus goed gebruik van gemaakt.

“Ongeveer een kwart van onze leden, ruim 300 mensen, heeft tot nu toe laten weten dat ze wil investeren in het windpark”, aldus De Greeff op 9 juli. “Dit enthousiasme laat zien dat Nijmegen en omgeving klaar is voor duurzame projecten. Onze droom om zelf duurzame energie op te wekken in én voor onze regio komt uit.”

Inschrijven kan tot 15 september

De totale bouwkosten voor een windpark met vier windmolens bedragen zo’n €15 miljoen. Als de coöperatie voldoende eigen vermogen heeft binnengehaald via haar leden, kan de rest worden geleend bij een duurzame bank. Leden van de coöperatie kunnen nog tot 15 september a.s. inschrijven voor windaandelen. In totaal worden maximaal 8000 windaandelen uitgegeven. “Elk lid dat zich inschrijft krijgt in ieder geval één windaandeel. Bij overinschrijving worden de windaandelen verdeeld volgens een vooraf vastgestelde verdeelsleutel”, aldus De Greeff.

Lid worden van de coöperatie kan nog steeds. Het lidmaatschap bedraagt eenmalig €25. Iedereen die zich voor 25 juli a.s. aanmeldt als lid ontvangt een uitnodiging om met voorrang in te schrijven voor windaandelen. Een Nijmeegs windaandeel kost €250. Een lid kan maximaal 80 windaandelen afnemen.

Mini windmolens de Kaaij

Om de mijlpaal van ruim € 1 miljoen aan inschrijvingen te vieren heeft WindpowerNijmegen op 8 juli jl. in samenwerking met de projectgroep Urban Wind van Alliander twee micro-windmolens bij Cultureel terras De Kaaij in Nijmegen geplaatst. Initiatiefnemer van De Kaaij, Leon Berkers, wil volledig zelfvoorzienend zijn. De micro-windmolens zijn een stap vooruit in dat streven.

Urban Wind is een initiatief van medewerkers van netwerkbeheerder Alliander om duurzame energie, en met name windenergie in een stedelijke omgeving onder de aandacht te brengen. Ook gebruikt Urban Wind de micro-windmolens om de opbrengst van windenergie in de stad te onderzoeken. De micro-windmolens op De Kaaij worden nauwlettend gevolgd. Ze staan nog tot 20 september op het terras langs de Waal.

miniwindmolen op De Kaaij
Leden van WindpowerNijmegen met een van de mini windmolens die op De Kaaij zijn geplaatst.