24-05-2018

Definitief contract met Lagerwey rond

Begin 2015 bereikten het Gelderse Lagerwey en Stichting Wiek-II een voorlopige overeenkomst voor de levering van windturbines voor Windpark Nijmegen-Betuwe. Maandag 14 december 2015 is het definitieve contract getekend. De partijen zijn overeengekomen dat Lagerwey in 2016 vier windturbines met een vermogen van 2.5 MW per molen gaat bouwen in het windpark, dat komt in Nijmegen-Noord langs de A15.

Aart de Pol tekende het contract namens Lagerwey. Ben Dankbaar (voorzitter WindpowerNijmegen) Pim de Ridder en Volkert Vintges (beiden van stichting Wiek-II) zetten namens Windpark Nijmegen-Betuwe BV hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst, die een indrukwekkend formaat heeft van enkele honderden pagina’s. Het duurde dan ook even voordat de ondertekenaars hun paraaf op alle pagina’s hadden gezet. “Het dossier bevat alle afspraken over de bouw van de windturbines. Simpel gezegd staat erin dat Lagerwey de turbines gaat bouwen en dat het bedrijf ervoor zorgt dat de molens ook echt gaan draaien”, vertelt projectontwikkelaar Pim de Ridder.

De Ridder is blij met de keuze voor de Gelderse windmolenbouwer. “Lagerwey is een goede partner voor Windpark Nijmegen-Betuwe. De turbines passen perfect op de beoogde plek en we verwachten dat de machines aanzienlijk gaan bijdragen aan de energietransitie van Nijmegen. Samen zijn vier van deze molens goed voor het electriciteitsgebruik van zo’n 7.000 huishoudens.

Werkgroep turbinekeuze

De keuze voor de windturbines is in 2014 voorbereid door een werkgroep met leden van coöperatie WindpowerNijmegen. Op basis van uitgebreide criteria en na onderhandeling met vijf leveranciers is besloten dat Lagerwey de molens gaat leveren. Lagerwey toonde zich bereid om risicovol mee te investeren in de voorbereidingskosten van het windpark. Bovendien wil het bedrijf actief meehelpen om plannen voor een Groene Centrale (zonneweide met aansluiting op het warmtenet) te realiseren.

Details van de windmolens

Type: Lagerwey L100-2.5 MW
Soort: Direct drive-turbine (zonder tandwielkast)
Masthoogte: 99 meter
Rotordiameter: 100 meter
Vermogen: 2,5 MW (opgesteld vermogen van het totale windpark: 10 MW)
Energie voor: ruim 7.000 huishoudens

Kijkje bij Lagerwey

Eerder dit jaar maakte het Nijmeegse TV-programma 024Onderneemt opnames bij Lagerwey. Neem een kijkje in de fabriek.

Ondertekening contract Lagerwey
Volkert Vintges, Ben Dankbaar en Pim de Ridder zetten hun handtekening onder het contract met Lagerwey, voor de bouw van vier windmolens in Windpark Nijmegen-Betuwe.
L100 Lagerwey
De L100 is het windturbine-model dat in Windpark Nijmegen-Betuwe komt. Elke turbine heeft een vermogen van 2.5 MW.