24-05-2018

Uit de bouwkeet: Martijn Groenendaal

“Als projectmanager ben ik namens Lagerwey de spil in het contact met projectdirecteur Pim de Ridder, bouwconsultant Green Trust en de diverse aannemers op de bouwlocatie, zoals VolkerWind en het kraanbedrijf. Dit doe ik overigens samen met mijn collega Rick Pellenberg.”

In 2015 tekende Lagerwey een overeenkomst met ontwikkelstichting Wiek-II voor het leveren van vier turbines. “We hebben onder meer afspraken gemaakt over het ontwerp van de windmolens en de opties zoals slagschaduwdetectie, ijspreventie en luchtvaartbelichting.”
Verder was Martijn namens Lagerwey betrokken bij het aanbestedingsproces voor de aannemer van het windpark. “Handig, want zo konden we het hele benodigde pakket, van fundering tot wegen, opstelplaatsen en elektrische infrastructuur inkopen bij één aannemer.”

Intensieve, leuke klus

Martijn houdt als projectmanager ook toezicht op de uitvoering van het bouwproject. Een intensieve klus: “Ik ben zeker de helft van mijn werktijd bezig met Windpark Nijmegen-Betuwe.” Naast veel overleg over bouwtechnische zaken komen er volgens Martijn bij dit project ook andere zaken aan bod. “Omdat het om een burgerproject gaat hebben wij, meer dan anders, te maken met communicatie naar bijvoorbeeld aandeelhouders en promotie van het windpark.”
Zo verzorgt Lagerwey soms rondleidingen over de bouwplek en zijn medewerkers aanwezig bij open dagen. “Je merkt dan dat burgers er echt bij betrokken zijn. Het werk is voor ons hierdoor soms iets moeilijker, bijvoorbeeld als mensen liefst van zo dichtbij mogelijk zien hoe ‘hun’ turbine wordt opgebouwd, maar uiteindelijk leuker.”

Waardering voor aanpak

Ook is er volgens Martijn bij dit project niet uitsluitend oog voor winstmaximalisatie. “Natuurlijk is een goed rendement straks belangrijk, maar bij het nemen van beslissingen worden ook andere dingen meegenomen. Er moet immers draagvlak zijn bij de burgers die eigenaar zijn.” Martijn merkt dat er veel waardering is voor deze aanpak: “Zo heb ik onlangs mensen van Rijkswaterstaat rondgeleid over het windpark. Zij waren zeer positief over de manier waarop dit project tot stand is gebracht.”

Half oktober begint het proefdraaien van de turbines, een drukke tijd voor Martijn: “Elke molen moet eerst 240 uur proefdraaien. De uitdaging voor ons is dan altijd om dit in één keer goed te doen, en te zorgen dat alle aansluitingen goed zijn en de sensoren goed functioneren. Na het proefdraaien, als de turbines echt operationeel zijn, vindt de formele overdracht naar onze service-afdeling plaats en zit voor mij het meeste werk erop.”

Lagerwey

Windturbinefabrikant Lagerwey is gevestigd in Wekerom en Barneveld. Het bedrijf ontwerpt en produceert windmolens sinds 1979. Turbines van Lagerwey vind je onder meer in windparken in Lelystad, Breda en Netterden. Behalve in Nederland heeft Lagerwey ook in Finland projecten gebouwd.

martijn-groenendaal
martijn-groenendaal-inspectie-bladen
martijn-groenendaal-rondleiding