24-05-2018

Uit de bouwkeet: Eli Vorstenbosch

Eli Vorstenbosch is als projectleider van Liander verantwoordelijk voor de aanleg van de stroomkabels en de aansluiting van de elektriciteit in het inkoopstation. Eli verduidelijkt: “Liander heeft de kabels gelegd van het inkoopstation in de Mussenhut naar het schakelstation De Waalsprong aan de Griftdijk. Dit heet het gereguleerde deel. Aannemer VolkerWind heeft de aanleg van de kabels op het windpark zelf gedaan, dit is het deel in het vrije domein. Wij stonden garant voor het stukje voor de meter.”

Mantelfout

De kabels naar het schakelstation lagen al voor de bouwvak op hun plek. “Ze lagen al een paar maanden in de grond voordat de spanning er op kon in oktober. Bij het testen van de kabels kwam een mantelfout aan het licht, een beschadiging in de kabel die we moesten herstellen. Dit zorgde voor wat vertraging. Verder moest het moment waarop de spanning op de kabels kon worden gezet goed afgestemd worden met de installatieverantwoordelijken van Lagerwey en VolkerWind.”

Persoonlijk contact

Eli heeft de klus bij Windpark Nijmegen-Betuwe als prettig ervaren: “We zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Dat gebeurt niet zo vaak. ” Liander was ook aanwezig bij informatieavonden voor bewoners. “We hebben daar omwonenden van het windpark en leden van de coöperatie ontmoet en uitleg gegeven over onze werkzaamheden. Door dit persoonlijk contact in een vroeg stadium hebben we problemen met omwonenden kunnen voorkomen, omdat mensen op de hoogte waren en niet verrast werden door graafwerkzaamheden. Normaal gesproken opereren we vrij onzichtbaar, nu konden we de rol van Liander goed voor het voetlicht brengen.”

Eli is werkzaam in de regio Zuidoost Gelderland en inmiddels al weer met andere klussen bezig. “Voorlopig niet, maar wellicht staat er in de toekomst weer een windpark op het programma.”

Liander

Netbeheerder Liander is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het energienetwerk. In Nederland zijn acht netbeheerders actief, waarvan Liander en Enexis de grootste zijn. Liander is een bedrijfsonderdeel van netwerkbedrijf Alliander N.V. en beheert het net in een groot deel van Gelderland.

eli-vorstenbosch