24-05-2018

Bouw windpark start maandag 18 april

Met de definitieve keuze van VolkerWind als aannemer, kan de bouw van Windpark Nijmegen-Betuwe starten. Maandag 18 april a.s. beginnen de bouwwerkzaamheden op locatie in Nijmegen-Noord. “Als alles volgens planning loopt zijn we in september klaar met de bouw en gaan onze vier windmolens energie opwekken“, aldus Pim de Ridder, directeur van Windpark Nijmegen-Betuwe BV.

VolkerWind gaat samen met de windmolenleverancier Lagerwey Windpark Nijkmegen-Betuwe bouwen. Lagerwey levert de windturbines en de aannemer verzorgt het grondwerk. “VolkerWind past goed bij het duurzame karakter van ons project”, zegt De Ridder. “Het bouwbedrijf gaat uit van het principe ‘duurzame bouwplaats’ en gebruikt waar mogelijk duurzame en energiezuinige materialen. In plaats van een dieselaggregaat zet ze hybride aggregaten met zonnecellen in. Ook gebruikt het beton, gemaakt van gerecycled materiaal.”

Bouwrijp

De aannemer start met het bouwrijp maken van de grond. In de komende weken worden elektriciteitskabels getrokken en werkwegen aangelegd, zodat de bouwplaats van de windmolens goed bereikbaar is voor werkverkeer (vrachtwagens, heistellingen, hijskranen en ander zwaar materieel). In mei volgt het storten van de fundering en het heien. “Een windmolen weegt zo´n 380 ton; dat vraagt om een stevige fundering. Voor elke windmolen zijn maar liefst 28 heipalen nodig. Als het grondwerk is gedaan, gaan de molens op transport vanuit de fabriek in Wekerom naar de locatie in Nijmegen. Daar worden ze, stuk voor stuk, met een hijskraan op hun plek gezet. Per molen is een week nodig om hem te plaatsen. In de laatste fase worden de windmolens aangesloten op het elektriciteitsnet en kunnen ze energie gaan leveren.“

Online: van Nijmegen tot Bilbao

Belangstellenden kunnen op diverse momenten een kijkje nemen op locatie. De bouw is ook online te volgen op windparknijmegenbetuwe.nl. De Ridder: “We brengen het hele proces in beeld: van het heiwerk op locatie in Nijmegen tot en met de productie van onderdelen van onze windmolens in Bilbao (Spanje) en elders in Europa. Zo kan iedereen die dat wil de totstandkoming van ons windpark van begin tot eind volgen.”

Inloop: elke woensdag

Met vragen kun je elke woensdag tussen 15 en 18 uur terecht bij de bouwkeet van VolkerWind aan de Griftdijk (op locatie van Windpark Nijmegen-Betuwe, naast de carpool-parkeerplaats). Medewerkers van VolkerWind staan je graag te woord.

Bouwwerk windpark
De bouw van Windpark Nijmegen-Betuwe is nu echt gestart. De eerste stap is het aanleggen van de bouwwegen.
Aanleg bouwwegen windpark
Aanleg bouwwegen windpark
aanleg werkwegen 04