24-05-2018

Bijna klaar om wind te vangen

De elektrische afbouw van de molens duurt drie dagen per molen. Deze tijd is nodig om alle verschillende kabels aan te sluiten. Zo lopen er kabels door de mast van de molen, die worden gemonteerd aan de omvormer in de mast. De omvormer wordt aangesloten op de transformator, die naast de molen staat. De transformatorkabels worden vervolgens aangesloten op het inkoopstation. De volgende stap is dat de windturbines daadwerkelijk gaan draaien.

testfase

“We naderen een nieuw hoogtepunt”, zegt windparkdirecteur Pim de Ridder. “Half oktober wordt spanning op de kabels gezet. Vanaf dan zijn drie van de vier molens klaar om wind te vangen en stroom op te wekken. Het proefdraaien kan beginnen. We hoeven niet te wachten tot de vierde molen z’n wieken krijgt, want die heeft een aparte aansluiting op het inkoopstation, vanwege zijn ligging aan de andere kant van de Griftdijk. Zodra deze molen zijn wieken heeft, gaat ook die de testfase in. Dat is waarschijnlijk rond 1 november 2016.”

De testfase duurt 240 uur. In die tijd worden de molens nauwgezet gevolgd en kunnen eventuele onvolkomenheden worden hersteld. Aan het einde van de proeftijd, als de molens op volle toeren draaien, is de officiële oplevering. Dit wordt natuurlijk gevierd met een feestelijke opening.

Laat maar komen die wind!

kaart-4-molens