24-05-2018

Bezoekerscentrum De Mussenhut in gebruik

“Scholen, energiecoöperaties, overheden, bedrijven: iedereen die meer over ons project wil weten is welkom in de Mussenhut”, stelt windparkdirecteur Pim de Ridder.

programma op maat

Bezoekers aan de Mussenhut kunnen kiezen uit een gevarieerd programma, dat op maat van de doelgroep wordt gemaakt. Naast een ‘live’ rondleiding over Windpark Nijmegen-Betuwe is het mogelijk om een presentatie of college te laten verzorgen over het windpark, de coöperatieve aanpak of duurzame energie. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in “het inkoopstation”, dat in het bezoekerscentrum is gevestigd. Dit is de plek waar de stroom die is opgewekt door de windmolens aan het elektriciteitsnetwerk wordt geleverd.

foto’s van de bouw

In een digitale fototentoonstelling kan de bouw van het windpark op de voet worden gevolgd. Het hele proces is te zien, van de eerste schep in de grond tot en met het hijsen van de molenwieken en de technische ‘finetuning’. De foto´s zijn gemaakt door John Voermans en Gerard van Bree. Met hun camera legden zij het hele bouwproces vast, van april tot en met december 2016.

Verder kunnen bezoekers de documentaire “Voor de wind” kijken. In deze film volgt Sabine Eijkholt de voor- en tegenstanders van Windpark Nijmegen-Betuwe. Gasten die het aandurven kunnen een virtueel bezoek brengen boven in een van de windmolens, waar je op honderd meter hoogte een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Voor kinderen is er een speurtocht over de locatie, met leuke weetjes over het windpark en duurzame energie.

Nieuwe energievormen

Bezoekers aan De Mussenhut kunnen ook kennismaken met nieuwe vormen van duurzame energie. In de tuin bij het bezoekerscentrum zijn bijvoorbeeld energie-opwekkende planten te zien. Daarnaast wordt informatie gegeven over nieuwe duurzame energieplannen op deze locatie, zoals een zonnecentrale van 5 hectare, die moet worden vormgegeven door de kunstenaars van Mothership Art Productions (de makers van de markthal in Rotterdam). Tenslotte wordt het bezoekerscentrum gebruikt voor activiteiten van coöperatie WindpowerNijmegen.

De Mussenhut ligt aan de Griftdijk 244 in Nijmegen, direct naast Windpark Nijmegen-Betuwe. Aanvragen voor een bezoek kunnen worden gedaan door een mail te sturen naar info@windparknijmegenbetuwe.nl.

rondleiding-met-klas
Rondleiding over het windpark, met een kijkje in de windmolens.
vr-film
Virtueel bezoek in een van de windmolens.