24-05-2018

Actie in en om de Mussenhut

Bezoekers aan de Mussenhut kunnen straks, via twee vensters, een kijkje nemen in het inkoopstation. Dit is de plek waar de stroom, die is opgewekt door de windturbines, wordt doorgegeven naar het elektriciteitsnet. Verder kun je in de Mussenhut terecht voor informatie over het ontstaan van Windpark Nijmegen-Betuwe en coöperatie WindpowerNijmegen. Ook wordt een kijkje geboden in de toekomstplannen voor het gebied, want de windmolens zijn de eerste stap in de realisatie van “duurzaam energielandschap De Grift”. Op een speelse manier kunnen jong en oud straks kennis maken met de energie van de toekomst.

spanning op de kabels

Het inkoopstation wordt gebouwd door VolkerWind, dat ook de bouwwerkzaamheden op het windpark heeft verzorgd. Op 7 oktober 2016 levert de aannemer het inkoopstation bouwkundig op. Vanaf 17 oktober gaat netbeheerder Liander aan de slag om meters en schakelaars te installeren. Zodra het inkoopstation helemaal is ingericht (eind oktober) zet Liander spanning op de kabels en kunnen de molens gaan draaien. Het bedrijf ExKLUSief zorgt voor de verbouwing van de Mussenhut tot bezoekerscentrum. Als alles volgens planning verloopt, is de Mussenhut begin december klaar voor de ontvangst van gasten.

modern en duurzaam

De Mussenhut krijgt een eigentijdse inrichting en een moderne en duurzame energievoorziening. Op het dak komen zonnepanelen. De oprijlaan wordt verlicht met ledlampjes, die hun stroom krijgen uit planten. Binnen zorgen infrarode panelen voor warmte. Om recht te doen aan de historie van het pand, worden in de tuin van de Mussenhut appelbomen geplant, in samenwerking met stichting Co-bomen.

Veel bezoek

Het bezoekerscentrum zal goed van pas komen volgens windpark-directeur Pim de Ridder: `Er is veel belangstelling om het windpark te bezoeken. De afgelopen weken hebben we delegaties van de gemeente Groningen en Arnhem en de Provincie Gelderland ontvangen. Ook zijn medewerkers van Rijkswaterstaat en de Betuwse energiecoöperatie rondgeleid. Voor de komende weken staat het bezoek van een aantal scholen op het programma, waaronder 400 leerlingen van basisschool De Oversteek uit de Waalsprong.”

mussenhut
De 'mussenhut' doet na verbouwing dienst als inkoopstation en bezoekerscentrum.
activiteit-mussenhut
mussenhut-inkoopstation