24-05-2018

Spannende uren achter de schermen

In augustus heeft WindpowerNijmegen aan alle leden de eerste rendementsuitkering uitbetaald. Hoe ging dit eigenlijk in zijn werk? Erik Kemper, penningmeester van WindpowerNijmegen, vertelt over spannende uren achter de schermen.

Eerste keer

‘Ik moet bekennen dat ik het best spannend vind, de eerste uitkering. Ik betaal niet dagelijks een geldbedrag uit aan meer dan duizend mensen, die ook nog eens niet allemaal hetzelfde bedrag krijgen… Spannend is het ook, omdat we deze zomer een gloednieuw administratiesysteem, Econobis, in gebruik hebben genomen. In dit softwareprogramma, speciaal gebouwd voor energiecoöperaties, staan alle gegevens van de leden. WindpowerNijmegen is één van de eerste gebruikers. Ook voor de bouwers van Econobis is onze uitkering een heel spannend moment.

Met hulp

Wat vooraf ging … door veel en zorgvuldig te testen hebben we ervoor gezorgd dat de gegevens uit het oude systeem correct zijn overgenomen in Econobis. Met dank aan Ineke de Jong en Wim van Grinten. Ineke ondersteunt ons vanuit Wiek II bij de inrichting van Econobis en kent onze coöperatie als oud-secretaris als geen ander. Wim, één van onze leden en professioneel systeembeheerder, beheert vanaf het prille begin ons oude systeem en weet alles van de beveiliging. Verder heeft Harmen, lid van WPN, zich aangemeld om zijn expertise in te zetten als klankbord. René en Marco zijn de zeer betrokken mannen van Econobis die er hard aan trekken om al onze wensen in het nieuwe systeem te bouwen.

Moment van de waarheid

Begin augustus voeren we de laatste testen uit, deze verlopen gelukkig positief. Donderdagavond 23 augustus is het dan echt zover. De betaalbestanden zijn aangemaakt en klaar om naar de bank te sturen. De uitbetaaldatum staat op 24 augustus, dus vanavond móét het goed gaan. Ineke en ik zitten gespannen achter de laptop op kantoor van Wiek II. We uploaden de bestanden naar de bank en het ziet er goed uit. Als ik wil autoriseren, lukt dit echter pas na veel omwegen, de tijd begint nu echt te dringen. Albert, onze secretaris, zit thuis de hele avond al stand by om de tweede handtekening te zetten. Dat lukt zonder problemen, en de bestanden zijn net op tijd weg!

Missie geslaagd

De volgende dag … alle bestanden zijn verwerkt en uitbetaald. Opgelucht zie ik dat van de 1014 betalingen er slechts 23 zijn teruggekomen omdat de bankrekening niet klopt of is gesloten. Dat is te overzien. Die gaan we alsnog achterhalen om ook die 23 leden hun eerste uitkering te geven.’

Met dank aan Ineke (Wiek-II), Wim (Bureau Interface), René en Marco (Econobis), Harmen (lid WPN) en Albert (secretaris WPN).

Erik Kemper (penningmeester WPN)