24-05-2018

Aanleg kabels windpark deels computergestuurd

Vanaf het inkoopstation (in de mussenhut) komen stroomkabels in twee richtingen: een kabel naar molen 5 (ten westen van de Griftdijk) en een kabel die via molen 4 en 3 naar molen 2 loopt.

Besparing kabels

VolkerWind is deze week (20 april) gestart met de bekabeling naar molen 5, de meest westelijke molen. De kabels gaan onder de Griftdijk door en worden hier aangelegd met een’horizontale gestuurde boring’, een computergestuurde techniek waarbij geen kabelsleuf gegraven hoeft te worden. De Ridder: “De boring gaat onder het Roekenbosje, het talud en de parallelweg door. Op sommige plaatsen gaat de boring tot tien meter diep om obstakels te omzeilen. Op deze manier kunnen we een vrijwel rechte lijn trekken en besparen we vele meters kabel.”

Handwerk

Eenmaal aan de andere kant van de Griftdijk trekt VolkerWind de kabels tot aan molen 5 door op de gangbare manier. Machinaal wordt een sleuf gegraven en vervolgens worden de kabels, met de hand, doorgetrokken: een zware klus. Ook de bekabeling naar molen 2 gebeurt op deze wijze. Voordat de sleuven dicht gaan, worden, zal VolkerWind eerst de kabels testen.

ditch witch
Een deel van de bekabeling voor het windpark gaat computergestuurd. (Foto: Pim de Ridder)
kabels trekken 01
De rest is traditioneel handwerk...