24-05-2018

23 aug: Informatieavond Zonnepark de Grift

Het energiecircus van Burgers Geven Energie trekt dit najaar langs dorpen en pleinen in de regio. In dit rondreizend theater kom je in contact met mensen in jouw buurt om samen de energietransitie een impuls te geven.

Klimaatambities

Op donderdag 23 augustus strijkt het energiecircus neer op het Kelfkensbos in Nijmegen. We hebben het over de noodzaak van de energietransitie, de Nijmeegse klimaatambities, maar vooral over hoe we als burgers het voortouw kunnen nemen om zélf duurzame projecten op te zetten.

Zonnepark de Grift

Deze avond focussen we op het nieuwe project van WindpowerNijmegen, Zonnepark de Grift, dat steeds meer vorm krijgt. Het plan is om op de locatie van Windpark-Nijmegen-Betuwe een zonnepark met 17.000 panelen te maken. Dit komt, net als het windpark, in handen van burgers. Hoe gaan we dit project organiseren en financieren? Hoe gaan we er net als het windpark samen een groot succes van maken? Daarover gaan we, onder leiding van weervrouw Margot Ribberink, met elkaar in gesprek.

Programma op hoofdlijnen

Voor we inzoomen op het zonnepark, kijken we eerst naar de energie-opgave waar we in Nijmegen en omgeving voor staan. Wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen licht de lokale klimaat- en energieplannen toe. Daarna onderzoeken we wat nodig is om deze ambities waar te maken en hoe burgers kunnen bijdragen. Dat doen we met behulp van de Energietafel, een innovatieve methode van Burgers Geven Energie, die het effect van duurzame energie in je omgeving laat zien. We kijken wat we tot nu toe als burgers samen hebben gerealiseerd in kWh, met Windpark Nijmegen-Betuwe en drijvend zonnepark Lingewaard als voorbeeld.

Aanpak zonproject

Daarna nemen we de plannen voor Zonnepark de Grift onder de loep. Leden van WindpowerNijmegen vertellen over de rol van de coöperatie. Ook hoor je meer over de techniek van cablepooling (combinatie van wind- en zonne-energie), de financieringskansen en ideeën voor burgerparticipatie. Hierbij is volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Bekendmaking winnaar windmolenbeklimming

Aan het einde van de avond maken we de winnaar bekend van de verloting van een windmolenbeklimming onder nieuwe leden van WindpowerNijmegen. Wie weet ben jij de gelukkige en geniet je binnenkort van het uitzicht over Nijmegen en omgeving, vanaf een turbine in Windpark Nijmegen-Betuwe

Eigen bier

Brouwerij Oersoep zorgt voor een smakelijke afsluiting. Deze Nijmeegse brouwer heeft speciaal voor ons een bier gemaakt dat je deze avond kunt proeven.

Praktische info

Wat: informatie-avond Zonnepark de Grift
Wanneer: donderdag 23 augustus 20.00-22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar: tent Burgers Geven Energie, Kelfkensbos Nijmegen (naast het Valkhofmuseum)
Toegang gratis (drankjes op eigen rekening), aanmelden niet nodig